work thoughts being

Three 11

THREE 11 is a 65-unit condominium development on a tight plot of land along Upper Thomson Road. The project undertook the challenge of accommodating a considerably dense residential programme on a narrow strip of land. This was coupled with the self-imposed task of keeping as many of the existing mature trees as possible.

A palette of dark grey plaster walls and warm timber are used to play up the site greenery. The architecture is kept simple, in response to the density of the plot. The profiles of the communal facilities take cue from the slanted planes of the site, providing a dynamic view for the apartments above. There is a gradual transition in material finishes between the surrounding site structures to the apartment walls, from raw textured concrete on the periphery to complement the landscaping, to textured plastered walls to give the apartments a strong vertical expression. 

With developments and apartment units getting denser and tighter, there is a need to focus more on areas of both physical and visual respite. As such, large attention was given to the common areas, and many of the existing mature trees were maintained, instead of planning the landscape from scratch. This would give the landscaping a more organic expression as compared to a starkly manicured garden. To continue the sense of integration between hard and soft landscaping, the common areas like the pool and BBQ pavilions are also interspersed with trees. To further accentuate this, the structures are at some points even detailed to give the impression that they were made to accommodate existing trees through punctures in the roof, and planters that are surrounded by water bodies. 

Project Year | 2015

Site Area | 3471 m²

GFA | 5344m²

Photographer | Edward Hendricks

THREE 11 is a 65-unit condominium development on a tight plot of land along Upper Thomson Road. The project undertook the challenge of accommodating a considerably dense residential programme on a narrow strip of land. This was coupled with the self-imposed task of keeping as many of the existing mature trees as possible.

A palette of dark grey plaster walls and warm timber are used to play up the site greenery. The architecture is kept simple, in response to the density of the plot. The profiles of the communal facilities take cue from the slanted planes of the site, providing a dynamic view for the apartments above. There is a gradual transition in material finishes between the surrounding site structures to the apartment walls, from raw textured concrete on the periphery to complement the landscaping, to textured plastered walls to give the apartments a strong vertical expression. 

With developments and apartment units getting denser and tighter, there is a need to focus more on areas of both physical and visual respite. As such, large attention was given to the common areas, and many of the existing mature trees were maintained, instead of planning the landscape from scratch. This would give the landscaping a more organic expression as compared to a starkly manicured garden. To continue the sense of integration between hard and soft landscaping, the common areas like the pool and BBQ pavilions are also interspersed with trees. To further accentuate this, the structures are at some points even detailed to give the impression that they were made to accommodate existing trees through punctures in the roof, and planters that are surrounded by water bodies.